Zapraszamy na niesamowity cykl spotkań kulinarnych w ramach projektu wielokulturowego.
W najbliższy poniedziałek organizujemy wielokulturowe warsztaty kulinarne. Tym razem poznamy kuchnię kazachską.
Na zajęcia obowiązują zapisy, a z zainteresowanymi wspólnym gotowaniem widzimy się w poniedziałek od godziny 16:00.
A oto kilka słów na zachętę:
Biorąc pod uwagę stulecia koczowniczego trybu życia, kuchnia kazachska, podobnie jak inne kuchnie Azji Centralnej, opiera się w dużej mierze na produktach, które mogłyby z nami swobodnie ‘podróżować’ po kraju, czyli produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał).
Postaramy się jednak zmodyfikować tradycyjne potrawy dodając do nich element roślinny.
Przygotujemy:
sałatkę pomidorową „szakarap”,
środkowoazjatyckie danie ryżowe „palau”,
a na deser słodką i chrupiącą przekąskę do herbaty „czak-czak”.
Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków finansowych Gminy Wrocław w ramach Programu “Wrocławska Strategia Dialogu Międzykulturowego” 2018-2022.